Kildekritikk og kildetillit

Mål 1

Skolebiblioteket skal være pådriver i skolens arbeid med søkekompetanse, kildekritikk og kildetillit.

  • Skolebibliotekaren er oppdatert innen utviklingen av det digitale informasjons- og kunnskapssamfunnet.
  • Skolebibliotekaren initierer til faglig samhandling i læringsarbeid med vekt på kildebruk.
  • Skolebibliotekaren underviser i strategisk informasjonssøking og kildevurdering.

Mål 2

Skolebibliotekene skal bidra til at elevene er etterrettelige i sin kildebruk.

  • Skolebibliotekarene er oppdatert og formidler skolens valgte standarder for føring av kilder.
  • Skolebibliotekaren er oppdatert på opphavsrett og veileder elevene i tråd med dette.

Informasjonssamfunnet har gitt oss nærmest uendelig tilgang på informasjon, og dette åpner for spennende mulighet for læring. Det er et krevende landskap med mange forstyrrelser og hindre når vi leter etter informasjon vi kan ha tillit til. Overordnet del av læreplanen vektlegger elevenes evne til kritisk tenkning. Dette innebærer elementer som argumentasjon, å undersøke verdier og utfordre sannheter.

Elevene må få strategier for å navigere i tekstmangfoldet, og de må trene på å lese tekster med motstridende meningsinnhold for å kunne reflektere og drøfte. Det er heller ikke alltid mulig å komme fram til entydige svar, og det er viktig å «søke en balanse mellom respekt for etablert viten og den utforskende og kreative tenkningen som kreves for å utvikle ny kunnskap.» (Overordnet del av læreplanen)

Vi må være bevisst sammenhengen mellom lesing og det å finne fram på nettet. Det er mulig og nødvendig å øve på begge deler. Opplæringen må ha som mål å gi elevene strategier for å navigere på nett, kunnskap om hva som er gode søkeord og evne til å vurdere det de leser. 

Vi trenger skolebibliotekarer som er oppdatert på tema som blant annet konspirasjonsteorier, kunstig intelligens og algoritmer, og vi trenger skolebibliotekarer som samarbeider aktivt med faglærere om dette.

Algoritmene bidrar til at elevenes private digitale praksis påvirker informasjonssøk og kildevurdering knyttet til skolearbeid. Aktivitet på sosiale medier og apper, kommersielle eller ideologisk drevne avsendere, handel med brukerdata og framvekst av et anti-fakta-samfunn påvirker trefflister i informasjonssøkingen og bidrar til at det er vanskelig å vurdere relevans.

Opplæringen skal utvikle elevenes søkekompetanse, kildekritikk og kildetillit. Søkekompetanse handler om å ha kunnskap om søkemotorer og sosiale medier, kunnskap om selve informasjonssøkingen, og elevene må ha strategier for kritisk vurdering av valgte kilder. Kildetillit oppøves gjennom å stille kritiske spørsmål til en tekst og å diskutere tekstens troverdighet.

Å kunne navigere i tekstmangfoldet krever både digital kompetanse og lesekompetanse der det er et samspill mellom å søke, finne, forstå, skape mening og vurdere kritisk. Elevene skal oppøve kompetanse i å utføre presise litteratursøk og lage gode problemstillinger.  Å utruste elever med gode strategier og verktøy på dette området, bidrar til å utjevne sosiale forskjeller.

Skolebibliotekarer er utdannet til å håndtere og formidle informasjon og har kunnskap om hvordan informasjon produseres, tilgjengeliggjøres og endres. Skolebibliotekarens kompetanse på informasjonssøking, kildevurdering og kildebruk gjør dem til naturlige samarbeidspartnere i mange fag.

Verktøykasse

Verktøykassen inneholder også kurs som krever oppdatert kompetanse på opphavsrett, referansestiler og referanseverktøy.

Alle elementer i verktøykassen skal og kan ikke brukes samtidig.

Ideer til tiltak som kan tilpasses hver enkelt skole

  • Planlegging og gjennomføring av tverrfaglige prosjekter i samarbeid med faglærere. Eksempel: Naturfagprosjektet ved Drammen vgs. 
  • Introduksjonskurs kildekritikk.  Eksempel: Grunnkurs i kildekritikk ved Nadderud vgs. 
  • Opplæring i bruk av referansevertøyet Zotero. Eksempel: Mailand vgs. 
  • Nettside for informasjonskompetanse ved Vestby videregående skole.
  • Prosjekt i engelsk og samfunnskunnskap på vg1 ST, der informasjonskompetanse er integrert ved Malakoff videregående skole. 
  • Kurs i bruk av referanseverktøyet i Word. Eksempel: Buskerud vgs.  
  • Kurs i søking i A-tekst og Pressreader 
  • Kurs i gode søketeknikker 
  • Kurs i “hvordan følge med på nyheter”. Eksempel: Sandvika vgs.  
  • Skriveverksted i samarbeid med lærere. Eksempel: Drammen vgs. 
  • Digital formidling: lage korte filmer, etablere egne nettressurser Eksempel: rysjedamene.no (Mailand vgs)
  • Introdusere Kildekompasset (kildekompasset.no)Søk&Skriv (sokogskriv.no)Ikomp (mooc.uit.no) og lignende nettressurser 
  • Skreddersy undervisningsopplegg inn i fag for eksempel: “Gode søk på riktig sted” – intro for faget sosiologi 

Kilder for dette temaet 

Frønes, T. S. (2018, november 5). Navigasjon og nettsøk—Bli ein målretta navigatør—Norsk (SF vg3)—NDLA (ndla.no). ndla.no.

Frønes, T. S. & Weyergang, C. (2020). Å lese kritisk: Elevers vurderinger av teksters troverdighet og pålitelighet. I T. S. Frønes & F. Jensen (Red.), Like muligheter til god leseforståelse?: 20 år med lesing i PISA (s. 166–195). Universitetsforlaget.

Sundin, O. (2019). Sökritik – en utvidgad källkritik i skolan (larportalen.skolverket.se). Skolverket.