Kunstig intelligens (KI) er på alles lepper. KI-læring anses så sentralt, at Aurskog-Høland satset på en felles kursdag for alle bibliotekets ansatte. Det er ikke hverdagskost at hele personalgruppa i et bibliotek reiser på kurs samtidig, men torsdag 29. august ble det meråpent bibliotek i Aurskog-Høland. Alle de bibliotekansatte fant veien til Sarpsborg og Inspiria science center.
Dagen inneholdt blant annet innføring i hva generativ KI er, og tips om egnede bruksmuligheter: Å komme i gang med en struktur for en tekst eller en presentasjon, å forklare begreper, å lage et sammendrag eller foreta en analyse. Dette er noen oppgaver som KI pr i dag kan avlaste oss på.
Deltakerne fikk eksperimentere med å generere illustrasjoner og med det vi kaller prompting, – hvordan formulere spørsmål for å få et brukbart presisjonsnivå i retur av KI-assistenten.
Vår assistent
Å betrakte KI som assistenten vår er å anbefale, for å skape resultater i et fornuftig samspill mellom menneske og maskin, etter Marianne Hagelias syn. Hun er forfatter av boka «Digital studieteknikk» og underviser i KIs bruk og begrensninger. Til daglig er hun førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, Institutt for pedagogikk, IKT og læring.
– KI er til god støtte i studier og arbeid, når du som menneske tar styringen. Nå trenger vi å bygge KI-kunnskap i befolkningen og utforske teknologien, samtidig som vi utviser sunn skepsis og ikke minst kildekritikk. Ellers får vi et demokratisk problem. Men dette vet jo dere bibliotekarer! sa Hagelia til deltakerne. De kom fra videregående skolebibliotek, folke- og fylkesbibliotek i hele landet, med et tyngdepunkt fra Akershus, Buskerud og Østfold.
«Ikke spør hva chatboten kan gjøre for oss, men hva de kan være for oss. Det er et samarbeid mellom deg og roboten» Marianne Hagelia
Gjengen med biblioteksansatte fra Aurskog-Høland hentet solid motivasjon med seg hjem: – I forlengelsen av dette vil vi gjerne oppmuntre publikum i biblioteket og kolleger i kommunen til å utforske KI sammen med oss, sier biblioteksjef Eirik Udnæs Hoel.
Mer om KI
I tillegg til dette seminaret vil fylkesbiblioteket arrangere to KI-webinarer høsten 2024. Datoer er 29. oktober og 10. desember, begge dager på Teams kl. 09.
Har du spørsmål om KI og bibliotek, ta kontakt med rådgiver Mari Stevning Bekken
Kontakt
Mari Stevning Bekken
rådgiver, Fylkesbiblioteket