Forbudte bøker-uka i Norge

Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold støtter initiativet fra Universitetsbiblioteket i Oslo om å etablere en «Forbudte bøker»-uke i Norge. Første gang er 7.-13. oktober 2024.

Banned Books Week har funnet sted i USA siden 1982. I fjor ble en tilsvarende kampanje startet i Sverige. Ytringsfrihetsorganisasjonen svenske PEN er en vesentlig aktør, sammen med Dawit Isaak-biblioteket og andre parter.

– Den første norske markeringen blir samtidig som i vårt naboland, 7.-13. oktober 2024. Vi ønsker å få til et felles løft for alle aktører i bok-Norge, der alle bibliotekene selvsagt er invitert. Det skal være enkelt og gratis å delta, uavhengig av biblioteksstørrelse eller bibliotekstype.

Det forteller Cathinka Neverdal, som er universitetsbibliotekar ved HumSam-biblioteket, Universitetet i Oslo (UiO). Hun holder i kampanjen sammen med kollega og seniorrådgiver formidling, Runhild Seim. Universitetsbiblioteket har tatt initiativ til kampanjen i Norge, og tiltaket er støttet av den tverrfaglige satsingen UiO: Demokrati.

Økende press på ytringer

Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold støtter også satsingen:
– En slik uke kan bidra til å øke bevisstheten om at ytringsfriheten er under press, og at vi ikke kan ta for gitt at litteraturen er fri og uavhengig, sier fylkesbiblioteksjef Heidi Hovemoen.

Litteratur forbys og undertrykkes også i dag, selv i demokratiske samfunn. I USA ble 4240 forskjellige boktitler forsøkt fjernet fra offentlige bibliotek i 2023 ifølge American Library Association, en markant økning fra årene før.

At norske bibliotekansatte er opptatt av ytringsfrihet, er det ingen tvil om. Interessen for å delta har vist seg formidabel i Norge. Påmeldingene kom opp i et tresifret antall i løpet av kort tid.

Materiell og aktiviteter

Universitetsbiblioteket gir tilgang til felles kampanjemateriell som kan lastes ned gratis og suppleres med egen bibliotekslogo. I tillegg har de utviklet boklister og ressurser som:

  • Liste over skjønnlitteratur fra mange ulike land og regioner
  • Liste over faglitteratur om sensur, ytringsfrihet og forbudte bøker
  • Forslag til aktiviteter og diskusjonstema.

– På denne måten vil vi gjøre det enklere for alle å lage små og store utstillinger og arrangementer om ytringsfrihet. Målet er at vi sammen kan øke oppmerksomheten rundt sensur og ytringsfrihet, og holde samtalen og debatten levende, sier Cathinka Neverdal og Runhild Seim

Runhild Seim, seniorrådgiver formidling ved HumSam-biblioteket, inviterer til felles løft i Norge omkring forbudte bøker. Foto: Hilde Grefsrud
Ja takk til å sette debatten om sensur og forbudte bøker på dagsorden, sier Olav Fjellbirkeland Sæverås t.v., Marcus T. Moe og Georg Norenberg, som alle tar bachelor i Kultur og kommunikasjon ved UiO. Foto: Hilde Grefsrud
Forbudte bøker er mye utlånt ved HumSam-biblioteket og noen eksemplarer blir lest i filler. Foto: Hilde Grefsrud

Lenker

Kontakt
Hilde Grefsrud
seniorrådgiver, Fylkesbiblioteket