Bok ut, bok inn! Litteraturformidling til barn og unge i Akershus, Buskerud og Østfold
Resultatmål
• Flere bibliotekansatte har fått erfaring med nye formidlingsmetoder fra Fif-prosjektet (Formidlingskompetanse i folkebibliotek | Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold (fylkesbiblioteketabo.no)
• Flere bibliotekansatte formidler jevnlig litteratur på helsestasjoner, i barnehager og på skoler
• Flere ansatte i barnehager, skoler og helsestasjoner kjenner den nye litteraturen
• Økt utlån av barne- og ungdomsbøker i bibliotekene
• Flere aktive lånere under 18 år
Tiltaket er forankret i Temastrategi for bibliotekutvikling 2022-2025 (Temastrategi | Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold (fylkesbiblioteketabo.no) og målet om at bibliotekene “skaper flere og bedre lesere”.
De tre fylkeskommunene skal:
1. Bidra til at barn og unge har god tilgang til litteratur
2. Prioritere formidlingskompetanse rettet mot barn og unge.
3. Utvikle felles verktøy for litteraturformidling som skaper leselyst. (s. 7)
Tiltaket er også forankret i den utvidede nasjonale bibliotekstrategien, særlig målet om å styrke bibliotekansattes arbeid med å formidle det store mangfoldet i bibliotekenes samlinger ved å nå nye brukere, få flere til å lese og øke utlånet.
Tiltaksbeskrivelse
Tiltaket er et samarbeid mellom Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold og folkebibliotekene i 27 kommuner: Drammen, Eidsvoll, Enebakk, Frogn, Gjerdrum, Gol, Halden, Hemsedal, Hol, Hole, Kongsberg, Lier, Lunner, Sigdal, Krødsherad, Moss, Nes, Nesodden, Nittedal, Nordre Follo, Rakkestad, Ringerike, Skiptvet, Ullensaker, Vestby, Øvre Eiker og Ås.
Samarbeidsbibliotekene skal styrke seg som formidlere av litteratur til barn og unge i Akershus, Buskerud og Østfold. De ansatte skal prøve ut nye formidlingsmetoder som på sikt kan inngå i daglig drift. Det skal skje utenfor bibliotekrommet og på steder hvor de kan nå ut til nye lesere i alderen 0-18 år. Flere av tiltakene retter seg også mot personale i barnehage og på helsestasjon slik at de voksne får økt kompetanse på viktigheten av lesing, ny barnelitteratur for å kunne være gode leseforbilder og formidlere for barna.
Folkebibliotekene får dekket frikjøp av bibliotekpersonale i form av vikar og utvidelse av deltidsstillinger. Den frikjøpte tiden skal de ansatte bruke på å formidle litteratur til nye brukergrupper blant barn og unge, i hovedsak utenfor bibliotekrommet og på steder hvor målgruppene befinner seg. Det legges vekt på å prøve ut nye formidlingsmetoder basert på satsingsområdene i Fif-prosjektet. Folkebibliotekenes egeninnsats vil være for- og etterarbeid knyttet til formidlingen, inkludert å skaffe seg kompetanse på nye formidlingsmetoder.
Fylkesbiblioteket vil organisere tiltaket som et prosjekt, og ta ansvar for prosjektledelse og rapportering. Fylkesbiblioteket arrangerer en oppstartsamling (starten av februar 2024) og en avslutningssamling (starten av desember 2024) for alle involverte bibliotek, og tilbyr formidlingsskurs og individuell veiledning gjennom prosjektperioden. Kursene vil bygge på materiell og ressurser som er utviklet i Fif-prosjektet.
Prosjektperiode
Januar-desember 2024
Kontakt
Oddmund Kårevik
rådgiver, Fylkesbiblioteket